4 січ. 2020 р.

Термінологічний словничок

Технологія - це форма реалізації людського інтелекту. За допомогою технології інтелектуальна інформація перекладається на мову практичних рішень.

Навчальна технологія - це поняття та його термінологічні варіанти (тобто технологія навчання, педагогічна технологія, освітня технологія) широко використовується у сучасній навчальній науковій і методичній літературі.

Навчальна технологія - це цілісний алгоритм організації ефективного засвоєння знань, умінь і навичок, який характеризується оптимальною комбінацією основних навчальних компонентів (зміст, форми, методи, прийоми, засоби) з урахуванням вимог наукової організації праці збереження і зміцнення здоров'я суб'єктів навчання, а також забезпечує досягнення запланованих навчально-виховних результатів.

Поняття "педагогічна технологія" включає сукупність методів, форм, прийомів навчання, тотожних їм моделей управління, підпорядкованих визначеній темі і меті, що гарантують певний позитивний результат.

Технологія навчання - це шлях освоєння конкретного навчального матеріалу в межах предмета, теми, питання. Системний метод створення, застосування й визначення всього процесу навчання і засвоєння знань, з урахуванням технічних і людських ресурсів та їх взаємодії, який ставить своїм завданням оптимізацію освіти.

Традиційні технології:
- пояснювально-ілюстративне навчання;
- проблемне навчання;
- диференційоване навчання (за ступенем складності, за обсягом, за ступенем пізнавальної активності, за мірою допомоги тощо).

Інноваційні технології:
- ІКТ (блог-технологія, веб-квест…)
- Особистісно-орієнтовані технології
- Модульна технологія
- Проектна технологія
- Інтерактивні технології:
а) технології кооперативного навчання: робота в парах, в малих групах, "Два - чотири - всі разом";
б) технології колективно-групового навчання: «Мікрофон», «Кейс-метод», «Ажурна пилка»,  "Акваріум", "Навчаючи учусь", "Незакінчене речення", "Броунівський рух";
в) технології ситуативного моделювання: розігрування ситуації за ролями;
г) технології опрацювання дискусійних питань: дискусія, «Карусель», «Прес», «Зміни позицію», «Займи позицію», «Мозковий штурм».


Немає коментарів:

Дописати коментар